Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Alergia na gluten a alergia na pszenicę – lekarz tłumaczy różnicę!

Alergia na gluten a alergia na pszenicę – lekarz tłumaczy różnicę!

Dla niektórych rezygnacja z glutenu może być chwilową modą. Istnieje natomiast pewna grupa osób, dla których dieta bezglutenowa jest jedyną opcją. Są to osoby cierpiące na alergię na gluten oraz zaburzenia z kręgu chorób glutenozależnych, w tym alergię na pszenicę. Czym różni się alergia na gluten od alergii na pszenicę? Zobacz, czym dokładnie są te choroby, jakie objawy daje uczulenie na gluten i czy dokuczające Ci od miesięcy bóle brzucha mogą świadczyć o alergii?

Gluten – czym właściwie jest?

Gluten jest to mieszanka białek pochodzenia roślinnego, które występują w takich zbożach jak pszenica (w tym orkisz), żyto, jęczmień, a także zwykły owies (zanieczyszczony glutenem). To właśnie gluten odpowiedzialny jest za wiele schorzeń, które określa się zaburzeniami z kręgu glutenozależnych.

Ze względu na odmienny mechanizm rozwoju, wśród nich wyodrębniono trzy choroby: celiakię (chorobę trzewną), uczulenie na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Istnieje ponadto osobna choroba jaką jest uczulenie na sam gluten.

Czym jest gluten

Nie tylko gluten nas uczula!

Białka pszenicy, razem z mlekiem krowim, orzeszkami ziemnymi i jajkami należą do najczęstszych alergenów, na jakie jesteśmy narażeni. Zboże to, poza glutenem, zawiera wiele innych białek, które wywołują kaskadę reakcji alergicznej. Oznacza to, że alergia na pszenicę niekoniecznie równa się uczuleniu na gluten, a właśnie na te pozostałe białka. Dlatego można być uczulonym na pszenicę, nie będąc wrażliwym na gluten! Mówiąc krótko, alergia na pszenicę i alergia na gluten, to dwie różne choroby mające pewne wspólne cechy.

Co wywołuje alergię na pszenicę, a co alergię na gluten?

Czy zdarza Ci się, że po zjedzeniu chleba, makaronu czy płatków śniadaniowych nagle kichasz, swędzi Cię skóra, pojawiają się na niej bąble pokrzywkowe lub masz kurczowe bóle brzucha? Takie objawy mogą wskazywać na to, że jesteś uczulony na pszenicę lub gluten!

Uczulenie na gluten pojawia się zwykle po zjedzeniu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień lub zanieczyszczony owies. Uczulenie na pszenicę natomiast, może pojawić się nie tylko po zjedzeniu produktów z jej zawartością, ale także po wdychaniu pyłów zawierających mąkę pszenną. A to dotyczy na przykład piekarzy!

Alergia na pszenicę i alergia na gluten

Jakie są objawy alergii na gluten i alergii na pszenicę?

Mimo, że alergia na pszenicę i alergia na gluten to dwa osobne zaburzenia, ich objawy są do siebie podobne.

W zależności od mechanizmów immunologicznych, drogi wniknięcia alergenu do organizmu oraz jego ilości, alergia na pszenicę i alergia na gluten mogą być przyczyną powstawania zmian skórnych, zaburzeń przewodu pokarmowego czy układu oddechowego. Co ciekawe, najpoważniejszą postacią alergii na pszenicę jest tzw. „anafilaksja zależna od pszenicy indukowana wysiłkiem”. Co to takiego? To wstrząs anafilaktyczny, który jest stanem zagrożenia życia i wywołany jest wysiłkiem fizycznym po spożyciu pszennych produktów. Na szczęście ta postać uczulenia na pszenicę jest rzadka.

Do objawów uczulenia na pszenicę i uczulenia na gluten należą:

  • pokrzywka
  • swędzące, rumieniowe zmiany skórne
  • obrzęk i swędzenie warg, języka, gardła
  • bóle głowy
  • obrzęk błony śluzowej nosa
  • wodnisty katar
  • kichanie
  • kaszel
  • astma oskrzelowa tzw. „płuco piekarza”
  • skurcz oskrzeli
  • trudności w oddychaniu
  • świąd i łzawienie oczu
  • kurczowe bóle brzucha
  • biegunka
  • nudności i wymioty
  • wzdęcia

Objawy uczulenia na gluten

Co robić, gdy podejrzewasz u siebie alergię pokarmową?

Jeśli któryś z opisanych tu objawów jest Ci znajomy, nie zwlekaj i udaj się do lekarza. Nietolerancje pokarmowe to problem, którym zajmują się specjaliści z wielu dziedzin medycyny, takich jak alergologia, gastroenterologia, pediatria czy dermatologia.

Podstawę leczenia stanowi prawidłowe rozpoznanie problemu, które opiera się na szczegółowo zebranym wywiadzie lekarskim i odpowiednich badaniach (np. poziom swoistych przeciwciał IgE, punktowe testy skórne). Na podstawie testów, lekarz różnicuje alergię na pszenicę i alergię na gluten. Dodatni test skórny na pszenicę może świadczyć zarówno o uczuleniu na gluten, jak i inne białka pszenicy. Test w kierunku alergii na gluten jednoznacznie potwierdza lub wyklucza uczulenie na to białko.

Konieczne jest również wykluczenie innych chorób z kręgu glutenozależnych, w tym celiakii. Pamiętaj, że zanim wyeliminujesz pszenicę i inne zboża zawierające gluten ze swojej diety, konieczna jest dokładna diagnostyka. Nie podejmuj takich kroków na własną rękę, gdyż może to utrudnić postawienie właściwej diagnozy przez specjalistę!

Alergia na pszenicę czy na gluten − i co dalej?

W zależności od tego, na co jesteś uczulony, musisz wyeliminować z diety konkretne produkty. Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać pszenicy wraz z innymi zbożami zawierającymi gluten, bądź nim zanieczyszczonymi. Ci, których uczulają pozostałe białka pszenicy, także nie mogą jej jeść. Unikanie ekspozycji na alergen jest jedynym, skutecznym sposobem walki z alergią pokarmową.

Alergia na pszenicę i gluten

W zmianie sposobu odżywiania może pomóc Ci specjalista dietetyk. Skomponuje on dla Ciebie odpowiedni jadłospis. Dzięki temu na zawsze pożegnasz męczące objawy, jakie powoduje alergia na pszenicę, bądź uczulenie na gluten.

Aleksandra Malewska
Aleksandra Malewska, lekarz

Jestem lekarzem będącym w trakcie szkolenia specjalizacyjnego z dermatologii - dziedziny, która od lat jest moją pasją. W szczególności interesuję się chorobami autoimmunologicznymi, które stanowią ścisłe połączenie dermatologii z wieloma innymi gałęziami medycyny. Codzienny kontakt z pacjentami jest dla mnie wyzwaniem oraz źródłem ogromnej satysfakcji. Nieustannie się szkoląc, zdobywam wiedzę, która pozwala mi być lepszym lekarzem.

Poprzedni artykuł Przepis na domowy peeling do stóp z... makiem!
Następny artykuł Liszaj twardzinowy − czy jest zaraźliwy? [Lekarz odpowiada]
Przeczytaj też

Opublikowane komentarze dodawane są przez użytkowników w oparciu o ich własne przekonania. Dlatego nie mogą być traktowane jako porada lekarska lub dotycząca stosowania leku. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Polecane produkty

Kategorie