Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

Arganowy, rycynowy, kokosowy… na pewno świetnie znasz te oleje i masz w swojej kolekcji sporo kosmetyków, które je zawierają. Nie każdy jednak wie, że olej pozyskuje się też z drobnych pestek malin. Jego właściwości są naprawdę niezwykłe! Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie tego naturalnego kosmetyku.

Uwielbiam, kiedy zaczyna się sezon na maliny. Robię z nich desery, koktajle, dodaję do porannej owsianki albo po prostu pałaszuję w całości. Zimą sok z malin ratuje mnie w okresie przeziębień.

Olej z pestek malin odkryłam za to dosyć niedawno. Żałuję, bo stanowczo za późno!

Olej z pestek z malin – właściwości i WIELE zastosowań

Okazuje się, że w maleńkich pestkach malin, znajduje się cała masa dobroczynnych składników. Olej otrzymuje się poprzez mechaniczne tłoczenie na zimno z pestek malin. Ma zwykle ciemnożółty kolor i lekko owocowy zapach. Zawiera NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - kwasy omega–6 (kwas linolowy) i omega–3 (kwas α-linolenowy).

MalinyOlej z pestek malin:

  • chroni Cię przed niekorzystnym działaniem słońca (ma w sobie naturalne filtry UV – porównywalne z kremami o SPF 50),
  • dostarcza witamin E i A,
  • nawilża,
  • natłuszcza,
  • działa łagodząco,
  • regenerująco
  • i przeciwzapalnie.

Będzie dobry zarówno dla cery suchej, jak i tłustej. Co istotne, z powodu swoich właściwości, można go stosować też do skóry wrażliwej. Pomoże w walce z trądzikiem, ale i pierwszymi zmarszczkami. Ale po kolei...

Olej z pestek malin i naturalne filtry UV

Maliny występują powszechnie nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Są przedmiotem badań naukowców z wielu ośrodków. Niedawno dotarłam do ciekawych wyników badań, opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma naukowego. Okazuje się, że olej z pestek malin może ochronić Cię przed niekorzystnym działaniem słońca:

Olej z pestek malin chroni przed szerokim spektrum promieniowania UV i zapewnia ochronę zarówno przed promieniowaniem UVB, jak i UVA. To ochrona podobna do tej dawanej przez dwutlenek tytanu. Współczynnik ochrony w przypadku promieniowania UVB (SPF) wynosi od 28 do 50, w przypadku promieniowania UVA (PFA) od 6,75 do 7,5

- czytamy na łamach czasopisma naukowego „Food Chemistry”.

Naukowcy zastrzegają jednak, że opracowywanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym to proces kosztowny i czasochłonny, który wymaga przeprowadzenia testów laboratoryjnych. Jak wskazuje specjalistka w zakresie naturalnych kosmetyków, Allison B. Vought, domowe kremy przeciwsłoneczne nie pochłaniają w sposób wystarczający promieni ultrafioletowych, bo nie mogły zostać odpowiednio przetestowane. Wniosek jest prosty. Stosuj olej z pestek malin jako dodatkowy, naturalny filtr przeciwsłoneczny, ale nie rezygnuj przy tym  z tradycyjnych kremów.

Olej z pestek malin na twarz, czyli krem z olejem z pestek malin

Olej z pestek malin na twarzPrzepis na krem z filtrem z oleju z pestek malin jest dziecinnie prosty. Zmieszaj kilka kropli oleju ze swoim ulubionym kremem (najlepiej w proporcji 1 do 5), wmasuj w skórę i gotowe! Możesz użyć go też samego, nawet pod makijaż, bo dość łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.

Jeśli nie zabezpieczyłaś się przed wyjściem na słońce i Twoja skóra jest podrażniona – tu też z pomocą przyjdzie olej z pestek malin. Ma właściwości łagodzące, więc po wklepaniu go w skórę szybko poczujesz ulgę.

Właściwości oleju z pestek malin pozwalają na użycie go na kilka różnych sposobów. Oprócz wspomnianego już kremu z filtrem to:

Krem przeciwzmarszczkowy

Chyba najpopularniejszym składnikiem kremów, które mają uchronić Twoją twarz przed zmarszczkami, jest witamina E. W oleju z pestek malin mamy dodatkowo witaminę A i kwasy omega-3, które ujędrniają skórę! Badania dowodzą, że olej z pestek malin powoduje przyspieszenie produkcji elastyny i kolagenu przez Twoją skórę. 

Krem przeciwtrądzikowy

Przeciwzmarszczkowy i na trądzik jednocześnie? Tak! Co ciekawe – wspomniane kwasy omega–3, pomagają też w walce z atopowym zapaleniem skóry i trądzikiem. Z kolei kwasy omega–6 pomagają w łagodzeniu zaczerwienienia skóry. A olej z pestek malin dodatkowo odblokowuje pory i nie zatyka kolejnych. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne pomogą też zapobiegać tworzeniu się nowych krostek czy zaskórników.

Krem nawilżający

Ot, zwykły krem nawilżający? Zwykły albo nie, bo odpowiednio nawilżona skóra to przecież zdrowa skóra. Trudniej o niedoskonałości, krostki, zmarszczki... I mimo, że to „olej”, to nie zostawi na Twojej twarzy tłustego filmu, dobrze się wchłonie, zregeneruje i uelastyczni skórę. Dodatkowo – ochroni ją przed nadmierną utratą wody. Można go stosować zarówno na dzień, jak i na noc.

Krem na przebarwienia

Tak, kwasy omega–3 i omega–6 mają delikatne działanie rozjaśniające i regulujące produkcję melaniny!

Olej z pestek malin na włosy

Wypadające, suche, łamliwe, słabe włosy? Tu też z pomocą może przyjść olej z pestek malin. A dokładnie – zawarte w nim kwasy omega–3. Badania dowodzą, że kwasy te stymulują wzrost włosów i chronią je przed promieniowaniem słonecznym, które je wysusza i osłabia.

Domową maseczkę można zrobić na przykład mieszając olej z pestek malin z olejkiem arganowym. Miksturę możesz wcierać na 3 centymetry od skóry głowy, przez całą długość włosów, aż po końcówki – wtedy efekt będzie najlepszy!

Jeśli do nowości kosmetycznych podchodzisz ostrożnie – spróbuj na początek zastosować olej jak serum regenerujące. Wmasuj kilka kropli przed snem i poczekaj do rana. Rano pewnie uśmiechniesz się do lustra.

Liliana Gawryś
Liliana Gawryś

Jako grafik i webdesigner kocham wszystko to, co piękne, a estetyka ma dla mnie priorytetowe znaczenie! Jestem wolnym duchem na co dzień mieszkającym na stepach kalifornijskiego San Diego, który w wolnych chwilach uwielbia eksperymentować z kosmetykami, w szczególności tymi naturalnymi, aby na długie lata zachować zdrowy i piękny wygląd, nawet bez makijażu.

Poprzedni artykuł Pali w żołądku? Sprawdź, bo to może być nadkwasota
Następny artykuł Pali w żołądku? Sprawdź, bo to może być nadkwasota
Przeczytaj też
Uroda Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

03.07.2017
Uroda Na tłustą skórę pomoże... mycie twarzy olejami?!

Na tłustą skórę pomoże... mycie twarzy olejami?!

27.07.2017
Uroda Olejowanie włosów – moje sprawdzone domowe sposoby

Olejowanie włosów – moje sprawdzone domowe sposoby

23.07.2017

Opublikowane komentarze dodawane są przez użytkowników w oparciu o ich własne przekonania. Dlatego nie mogą być traktowane jako porada lekarska lub dotycząca stosowania leku. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.