Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Pali w żołądku? Sprawdź, bo to może być nadkwasota

Pali w żołądku? Sprawdź, bo to może być nadkwasota

Sporadyczna nadkwaśność żołądka może przytrafić się każdemu – po zjedzeniu obfitej kolacji lub wypiciu lampki wina. Zdarza się jednak, że nawracający ból brzucha i zgaga nieustannie odbierają przyjemność z jedzenia i aktywnego wypoczynku. Poznaj objawy nadkwasoty żołądka, by podjąć kroki w kierunku jej leczenia.

Kwas solny – sprzymierzeniec albo wróg

Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak ważną rolę pełni kwas solny znajdujący się w żołądku. Bierze udział w trawieniu białek, czy w procesie wchłaniania minerałów. W dodatku chroni Twój organizm przed inwazją chorobotwórczych drobnoustrojów, które przyjmujesz razem z pokarmem.

W prawidłowych warunkach kwas solny nie wyrządza żadnej szkody.  Wręcz przeciwnie – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Sytuacja zmienia się, gdy organizm traci fizjologiczną równowagę i zaczyna produkować nadmierną ilość kwasu solnego w żołądku.

Sprzyja temu:

niezdrowe jedzenie

  • przejadanie się,
  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • nadmierne używanie ostrych przypraw,
  • niewłaściwe łączenie składników pokarmowych w jednym posiłku, np. węglowodanów z białkami,
  • picie kawy lub herbaty na czczo,
  • nadmierne spożywanie słodyczy i tłustych potraw,
  • nadużywanie alkoholu i papierosów,
  • życie w ciągłym stresie,
  • zażywanie niektórych leków (sterydów lub aspiryny).

Kiedy ilość kwasu solnego przekracza prawidłowy poziom,  pojawiają się uciążliwe zwiastuny nadkwasoty.

Nadkwaśność żołądka – piekące objawy

Wraz ze wzrostem ilości kwasu solnego, rośnie ryzyko uszkodzenia błony śluzowej żołądka i przełyku. Sama nadkwaśność objawia się najczęściej zgagą, która doskwiera po zjedzeniu ciężkostrawnych lub ostrych potraw.

Zgagę bardzo łatwo jest rozpoznać. Towarzyszą jej pieczenie za mostkiem i kwaśne odbijanie, które nasila się podczas leżenia, pochylania i po obfitym posiłku.

Ze zgagą związane jest też pojęcie refluksu żołądkowo-przełykowego, przy czym tych dwóch terminów nie należy ze sobą mylić. Zgaga jest objawem, a refluks chorobą.

Sporadyczna zgaga nie musi od razu oznaczać choroby refluksowej. Najczęściej pojawia się w wyniku przejedzenia. Wtedy związane z nią palenie w przełyku, ból brzucha i wzdęcia po pewnym czasie mijają. Dopiero, gdy zauważysz pewną powtarzalność zarzucania treści pokarmowej do przełyku, możesz zacząć podejrzewać chorobę.

Pieczenie i ból to niestety nie wszystko. Miej na uwadze też to, że żrące działanie kwasu żołądkowego może objawiać się uczuciem pełności, problemami z wypróżnianiem, niestrawnością i nieprzyjemnym zapachem z ust. W dzień uciążliwa zgaga odbiera komfort ze spożywania posiłków, a w nocy nie pozwala spokojnie spać. Czasami pojawiają się mdłości oraz będące ich następstwem wymioty.

7 wskazówek, jak sobie radzić z nadkwaśnością żołądka

Poniżej znajdziesz 7 porad, w jaki sposób radzić sobie z tą dolegliwością.

1. Zamień ciężkostrawne potrawy na dania niskokaloryczne

Jedz potrawy o mniejszej zawartości tłuszczu, węglowodanów i ostrych przypraw. Unikaj alkoholu, zwłaszcza piwa i wina. Postaraj się nie pić kawy na pusty żołądek.

2. Zrezygnuj z palenia

Udowodniono, że nikotyna zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.

3. Unikaj odzieży uciskającej brzuch

Po posiłku zrelaksuj się i poluzuj pasek.

4. Ostatni posiłek jedz przynajmniej 2 h przed położeniem się do łóżka

Aby zniwelować zgagę, do snu unieś wezgłowie łóżka.

5. Zmień nawyki, by uniknąć psychicznego stresu

Stosuj ćwiczenia odprężające, zafunduj sobie masaż pleców i wygospodaruj czas tak, aby jeść posiłki w spokojnej atmosferze.

6. Wspomagaj się lekami zobojętniającymi i hamującymi wydzielanie kwasu solnego

Stosuj przy uciążliwych objawach nadkwasoty. Możesz je kupić w aptece bez recepty.

7. Sięgnij po zioła (prawoślaz i rumianek)

Prawoślaz załagodzi podrażnienia przełyku, a herbatka rumiankowa ureguluje motorykę żołądka.

Nadkwaśność żołądka – kiedy zaczyna być groźna?

Nadkwaśność żołądka zaczyna być niebezpieczna, gdy oprócz sporadycznych objawów w postaci zgagi i ucisku w brzuchu, pojawia się:

  • bolesne połykanie,
  • spadek masy ciała
  • lub krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Wtedy należy bić na alarm i nie zwlekać z wizytą u specjalisty!

Chociaż nadkwaśność żołądka nie wydaje się być tak poważnym problemem, jak cukrzyca czy podwyższony cholesterol, to nie należy jej bagatelizować. Nieleczona może powodować prawdziwe spustoszenia – stany zapalne żołądka, bolące wrzody, a nawet zmiany nowotworowe. Tylko wcześnie podjęte leczenie jest w stanie uchronić od złowrogich następstw.

Agnieszka Raczkowska
Agnieszka Raczkowska, Farmaceuta

Jestem farmaceutką, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Chociaż studia dawno za pasem, to nauki nie ma końca. Ciągle dokształcam się, analizując najnowszą literaturę medyczną, uczestnicząc w szkoleniach i rozmawiając z autorytetami w branży. Zarówno z pasji, jak i racji zawodu, zgłębiam tajniki długiego zdrowia. Jestem fanką picia herbatek ziołowych i nalewek leczniczych. W wolnym czasie redaguję bloga farmaceutycznego, a wieczorami czytam kryminały i szukam okazji do kreatywnych zabaw z rodziną.

Poprzedni artykuł HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
Następny artykuł HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
Przeczytaj też
Zdrowie Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?

Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?

04.07.2017 0

Opublikowane komentarze dodawane są przez użytkowników w oparciu o ich własne przekonania. Dlatego nie mogą być traktowane jako porada lekarska lub dotycząca stosowania leku. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Polecane produkty