Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli i pieczonej papryki

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli i pieczonej papryki

Szukasz nowego sposobu na kanapki? Oto przepyszna pasta z fasoli i pieczonej papryki, która może też służyć jako dip do surowych warzyw. Zobacz przepis!

Coś nowego do kanapek

Nie wiem jak Ty, ale ja mam czasami dość robionych na szybko kanapek z szynką i serem - po prostu zwyczajnie mi się znudziły. Dlatego postanowiłam zrobić coś innego. Taką pastę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją nawet przez kilka dni w lodówce. Chociaż zazwyczaj nie jest jej dane tyle wytrzymać, bo szybko znika w brzuchach głodnych domowników.

Do tego kanapka z moją pastą to dobry sposób na przemycenie nasion roślin strączkowych dzieciom. Wiele maluchów, kiedy słyszy hasło „zupa fasolowa” lub „fasolka po bretońsku” ma jedną odpowiedź: „Fuuuj!”. Tu może pomóc właśnie ta pasta – dziecko nawet nie zorientuje się, co tak na prawdę zjada ze smakiem.

marchewka

Przepis na pastę kanapkową z pieczonej papryki i czerwonej fasoli

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 10 (1 porcja to 2 pełne łyżeczki = 30g)

Składniki:

    • 2 czerwone papryki
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 2 szczypty soli
    • szczypta pieprzu czarnego
    • szczypta pieprzu ziołowego

czerwona papryka

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180oC.

2. Papryki dokładnie umyj i osusz.

3. Przekrój je na pół i usuń gniazdo nasienne.

4. Połóż paprykę skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

5. Z przodu blaszki połóż nieobrane ząbki czosnku.

6. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Papryka będzie dobra, gdy skórka będzie lekko przypalona w kilku miejscach.

papryka w piekarniku

7. Na około 5 minut przed końcem czasu wyjmij czosnek. Nie pozwól, aby się przypalił, wtedy będzie zbyt gorzki.

8. Ostudź przez chwilę paprykę i czosnek. Zdejmij skórkę z papryki i obierz czosnek.

9. Do kielicha blendera wrzuć odcedzoną fasolkę i resztę składników. Zblenduj na gładką masę.

blendowanie papryki

Smacznego!

Jeśli uważasz, że pasta jest za rzadka (wszystko zależy od tego, jak dużo wody znajduje się w kupionych przez Ciebie paprykach), możesz odparować ją na patelni: wrzuć pastę na patelnię i cały czas mieszaj, aż będzie wystarczająco gęsta.

pasta paprykowa

Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

Jest środek zimy. Nie ma co się oszukiwać – świeże warzywa potrafią być drogie, co odczuwam po swojej studenckiej kieszeni. Dlatego, kiedy widzę, że papryka w moim osiedlowym sklepie jest na promocji, to od razu ją biorę i idę też po czerwoną fasolkę, żeby przygotować moją ulubioną pastę kanapkową. 

Zapewne zastanawiasz się, dlaczego używam fasoli z puszki? Lepiej jest namoczyć dzień wcześniej fasolę, a potem ją ugotować niż zjeść taką z puszki. Ale spójrzmy prawdzie w oczy – czy nie zrezygnowałabyś wtedy z przygotowania tego dania? Ja wychodzę z założenia, że lepiej zjeść warzywo z puszki, niż nie zjeść go wcale!  Ważne jest jedynie to, żeby dokładnie czytać skład produktu – im krótszy tym lepszy. Można również przepłukać fasolkę pod bieżącą wodą, dzięki czemu zmniejszy się ilość soli w produkcie.

Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia z 2016 roku, należy ograniczać spożycie mięsa do 0,5 kg na tydzień, szczególnie tego przetworzonego, jakim są parówki i wędliny. Jednocześnie zaleca się zastępować je między innymi właśnie nasionami roślin strączkowych. Do nasion roślin strączkowych zaliczamy fasolę, groch, bób, soczewicę, ciecierzycę i soję.

Fasola czerwona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W fasoli znajdziemy także duże ilości białka roślinnego, choć nie jest ono tak dobrze przyswajalne jak białko zwierzęce. Jednak spożywanie fasoli wraz z produktami zbożowymi, np. chlebem pełnoziarnistym, powoduje, że białko z obu produktów przyswaja się o wiele lepiej. 

Wartość odżywcza 1 porcji

Nazwa potrawy Ilość w porcji (g) Ilość w porcji (miara opisowa) Energia (kcal) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Pasta z fasoli i pieczonej papryki 30 2 łyżeczki 41,3 1,8 1,3 4,1 1,9
Papryka czerwona 28 1/5 sztuki 8,96 0,36 0,14 1,29 0,56
Fasola czerwona z puszki 24 1,2 łyżki 19,44 1,25 0,1 2,28 1,03
Czosnek 40 1/3 ząbka 2,24 0,1 0,01 0,43 0,06
Olej rzepakowy 40 1/5 łyżeczki 9 0 1 0 0
Papryka wędzona mielona 0,5 mała szczypta 1,4 0,07 0,06 0,1 0,17

WW: 0,4
WBT:0,2

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska, dietetyk

Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.

Poprzedni artykuł Farmaceuta radzi: domowe sposoby na zaparcia
Następny artykuł Jak pozbyć się worków pod oczami? Ola testuje płatki kolagenowe pod oczy na cienie i obrzęki od L’biotica!
Przeczytaj też
Dieta Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem  i warzywami z sosem paprykowym

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym

31.07.2017
Dieta Power-naleśniki dla sportowców

Power-naleśniki dla sportowców

29.12.2017
Dieta Pieczone placki z dyni i cukinii

Pieczone placki z dyni i cukinii

04.01.2018

Opublikowane komentarze dodawane są przez użytkowników w oparciu o ich własne przekonania. Dlatego nie mogą być traktowane jako porada lekarska lub dotycząca stosowania leku. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Polecane produkty

Kategorie