Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką

Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką

Nie wiem jak Ty, ale ja nastawiam się na upalne lato! Dlatego postanowiłam zrobić chłodnik - idealny obiad na gorące dni. Jeśli znudził Ci się ten tradycyjny z botwiną i jajkiem, to może spodoba Ci się w nowej odsłonie.

Gdy nie masz na nic ochoty

Latem często przestaje się chcieć jeść czegokolwiek. Tym bardziej, jeżeli ktoś proponuje Ci gorący obiad. Niestety jedzenie lodów i schłodzonego arbuza na śniadanie, obiad i kolację nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Dlatego dzisiaj proponuję chłodnik, który w te dni sprawdzi się o wiele lepiej niż niedzielny rosół. Jeśli tak jak ja, należysz do osób, które nie przełkną botwinki (nie ważne jak bardzo jest zdrowa) lub szukasz nowości w kuchni, spróbuj wykonać szybki i prosty przepis na zielony chłodnik.

Przepis na chłodnik z awokado, ogórka i rzodkiewki

Czas przygotowania: 25-30 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 małe dojrzałe awokado (150g)
  • 4 ogórki gruntowe (300g)
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka i sok z ¼ limonki
  • duży kubek gęstego jogurtu
  • 150g kefiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 2-3 łyżki szczypiorku + cebulka

Przygotowanie

Miska pierwsza

1) Umyj dokładnie i osusz ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypior.

2) Obierz ogórki ze skóry i pokrój je na drobną kostkę (0,5cm x 0,5cm). Możesz również zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.

3) Pokrój drobno rzodkiewkę, szczypior oraz koperek i dodaj je do miski z ogórkami.


Miska druga

1) Do drugiej miski włóż obrane awokado, dodaj skórkę i sok z ¼ limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną małą cebulkę, z której wyrastał szczypior.

2) Do miski z awokado i innymi składnikami wlej jogurt naturalny i kefir. Zblenduj wszystko na gładką masę.

3) Do masy dodaj wcześniej pokrojone składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem, dobrze schłodź w lodówce. Smacznego!

Dlaczego warto jeść chłodnik?

Statystyczny Polak wypija około 1 litra wody dziennie. Zgodnie z polskimi normami żywienia, zapotrzebowanie na wodę wśród kobiet i mężczyzn (uwzględniające napoje i wodę zawartą w jedzeniu) wynosi od 2 do 2,5 litrów.

Zapotrzebowanie na wodę zmienia się w zależności od wielu czynników, a jednym z nich jest temperatura otoczenia. Z tego powodu latem powinniśmy wypijać zdecydowanie większe ilości wody, ponieważ tracimy jej więcej wraz z potem.

Dlatego pierwsze danie obiadu w postaci zupy jest świetnym rozwiązaniem zapewniającym Ci nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również pokaźną ilość wody.

Chłodnik jest wyjątkową zupą, ponieważ ze względu na obecny w niej jogurt i kefir, jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Porcja zupy dostarcza około 420 mg wapnia, co odpowiada 42% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.

Wapń jest nie tylko składnikiem budulcowym kości i zębów, ale ma również inne bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Jest aktywatorem enzymów, bierze udział w przewodnictwie bioelektrycznym, skurczach mięśni, w procesie krzepnięcia krwi.

Uwaga!
Ta zupa może być potrawą polecaną szczególnie kobietom po menopauzie.

Obniżony poziom estrogenów u kobiet w okresie pomenopauzalnym powoduje pobudzenie i nadmierną aktywność osteoklastów – komórek kości, które mają zdolność rozpuszczania kości. Powoduje to obniżoną masę tkanki kostnej i zaburzenie mikroarchitektury kości, co w konsekwencji może prowadzić do złamań osteoporotycznych. Dlatego właśnie w tym wieku należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia z pożywieniem.

Aby dodać więcej wartości energetycznej do potrawy dodałam awokado – źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy poprawia profil lipidowy, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie.

Wartość odżywcza 1 porcji 

Nazwa potrawy Ilość w porcji(g) Ilość  w porcji (miara opisowa) Energia (kcal) Białko (g) Tłuszcze (g)  Węglowodany (g) Błonnik (g)
Chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką 540 Miska 323 17,05  16,1 27,3 5
Awokado 75 Pół małego 120 1,5 11,5 3,1 2,5
Ogórek gruntowy 150 2 ogórki 19,5 1 0,2 3,6 0,8
Rzodkiewka  30 1,5 sztuki 4,2 0,3 0,1 0,6 0,8
Czosnek 3 Pół ząbka 3,7 0,2 0 0,7 0,1
Jogurt naturalny 200 Pół opakowania 126 10,6 3 14 0
Kefir 75 Pół małego opakowania 38,3 2,5 1,5 3,7 0
Koper ogrodowy 4 Łyżeczka 1 0,1 0 0,1 0,1
Szczypiorek 13 Łyżka  3,6 0,5 0,1 0,2 0,3
Cebula  20 Pół małej 7 0,35 0,1 1,3 0,4

WW: 2,2
WBT: 2

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska, dietetyk

Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.

Poprzedni artykuł Domowe mydło glicerynowe [PRZEPIS DIY]
Następny artykuł Domowe mydło glicerynowe [PRZEPIS DIY]
Przeczytaj też
Dieta Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem  i warzywami z sosem paprykowym

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym

31.07.2017 0

Opublikowane komentarze dodawane są przez użytkowników w oparciu o ich własne przekonania. Dlatego nie mogą być traktowane jako porada lekarska lub dotycząca stosowania leku. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Polecane produkty