Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

Jeśli nigdy nie słyszałaś o tajemniczych właściwościach kwasów BHA, koniecznie przeczytaj mój tekst! Ich niezwykłe działanie, znane od ponad 2000 lat, jest z powodzeniem wykorzystywane w kosmetykach przeznaczonych do leczenia wyprysków, trądziku czy zaskórników.

Co to jest kwas BHA?

Kwasem BHA, który jest wykorzystywany w kosmetyce, jest kwas salicylowy. Ten związek organiczny uzyskiwany jest z kory wierzby. Zdolność kwasu do złuszczania warstwy rogowej naskórka została odkryta w 1860 roku przez niemieckiego dermatologa P. G. Unna. Ciekawostką jest fakt, że właściwości kory wierzby wykorzystywano już w I wieku n.e. w leczeniu odcisków i nagniotków na stopach.

Właściwości złuszczające oraz bakteriobójcze sprawiły, że kwasy BHA w kosmetyce zaczęły być wykorzystywane na bardzo szeroką skalę. Stały się pożądanym składnikiem kremów, kosmetyków, peelingów czy mieszanek leczących cerę, zwłaszcza trądzikową.

Kwas BHA – właściwości

Kwas salicylowy ma wiele zalet. Oto jego niektóre właściwości:

  • Działa złuszczająco
  • Pomaga redukować przebarwienia i widoczność blizn, ponieważ działa jak peeling
  • Likwiduje nawarstwiony, zrogowaciały naskórek – nie tylko na twarzy, również na innych przesuszonych częściach ciała (łokciach, stopach, czy kolanach)
  • Odblokowuje pory i pomaga pozbyć się zaskórników i wyprysków. Ponieważ rozpuszcza się w tłuszczach, może przenikać przez warstwę sebum i oczyszczać skórę dogłębnie. Dociera nawet do mieszków włosowych
  • Reguluje wydzielanie sebum
  • Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz sprzyja gojeniu się skóry. Kosmetykiem, w recepturze którego położono  szczególny nacisk na wzmocnione działanie przeciwzapalne kwasu salicylowego, jest krem z kwasami BHA zwalczający zapalne zmiany trądzikowe Uriage Hyseac A.I.
  • Pomaga walczyć z trądzikiem
  • Pozytywnie wpływa na skuteczność działania innych kosmetyków. Składniki aktywne zawarte np. w kremach, olejkach, maseczkach aplikowanych na cerę po kuracji kwasami wchłaniają się znacznie lepiej

kwas BHA w fiolce

Do jakiego typu cery stosować kuracje kwasami?

Kwas BHA działa najskuteczniej przy pH skóry oscylującym w granicach 3-4. Odczyn ludzkiej skóry (lub inaczej równowaga kwasowo-zasadowa) jest kwaśny i wynosi średnio od 4,7 do 5,6. Dlatego przed peelingiem kwasem salicylowym zaleca się wcześniejsze stosowanie kremu z kwasem BHA (np. z linii Iwostin Purritin - krem na noc, redukujący niedoskonałości), żeby obniżyć pH skóry do pożądanej wartości.

Kuracja kwasem BHA jest przeznaczona głównie do cery trądzikowej, tłustej, narażonej na powstawanie wyprysków, zaskórników oraz dla osób z problematyczną strefą „T”. Peelingi z kwasu stosuje się także u osób z przebarwieniami skóry i piegami. Można go używać do codziennej pielęgnacji cery.

Efekty działania specyfiku z kwasem BHA utrzymują się jedynie w trakcie kuracji. Jeśli ją przerwiesz, skóra wróci do poprzedniego stanu. Nie ma ograniczeń wiekowych, jeśli chodzi o ich stosowanie. Natomiast trzeba szczególnie uważać na działanie promieni słonecznych, zrezygnować z solarium i stosować kremy z filtrem, żeby na twarzy nie porobiły się przebarwienia.

Peeling kwasem salicylowym

Jeśli zdecydujesz się na peeling kwasem salicylowym, w gabinecie dermatolog oceni stan Twojej skóry. Sprawdzi również, czy nie istnieją ewentualne przeciwwskazania, omówi szczegółowo procedurę oraz porozmawia z Tobą o Twoich oczekiwaniach dotyczących efektów.
rośliny w szklanych naczyniach

Kwas salicylowy – kiedy na niego uważać?

Pomimo, że kwas salicylowy to substancja łagodna, nie powinnaś stosować go w momencie, gdy:

  • Masz stwierdzoną alergię na salicylany lub gdy pojawi się po ich zastosowaniu
  • Pojawiają się u Ciebie alergie skórne innego typu
  • Masz wyjątkowo ciężką postać trądziku
  • Twoja skóra jest bardzo opalona lub jesteś narażona na ciągłe działanie promieni słonecznych
  • Jesteś w trakcie terapii retinoidami (produktami z pochodną witaminy A)
  • Jesteś po zabiegu chirurgicznym twarzy
  • Twoja cera jest podrażniona, leczysz uszkodzenia, masz świeże rany, blizny czy aktywną opryszczkę
  • Jesteś w ciąży. Stosowanie kuracji kwasem w trakcie ciąży jest ściśle powiązanie z działaniem aspiryny, w której składzie również znajduje się kwas salicylowy. Stosowanie aspiryny w ciąży wiązało się z poronieniem, wadami wrodzonymi czy powikłaniami krwotocznymi
  • Karmisz piersią

Czym kwasy BHA różnią się od innych kwasów?

Warto wspomnieć, że oprócz kwasów BHA w kosmetykach stosuje się również kwasy AHA czy PHA. Pierwsze 

są cenne głównie ze względu na ich właściwości odkażajace i bakteriobójcze. Z kolei kwasy PHA nawilżają, łagodzą podrażnienia i są stosowane głównie w preparatach przeciwzmarszczkowych.

Popularne staje się łączenie i tworzenie mieszanek kwasów BHA i AHA z retinolem i różnymi składnikami aktywnymi. Taka mikstura stymuluje odnowę naskórka, pobudza krążenie krwi i dotlenianie skóry oraz wspomaga mechanizmy tworzenia się nowych komórek. Dodatkowo pobudza produkcję kolagenu, istotnego elementu budulcowego skóry, który ma szczególną zdolność do wiązania wody w komórkach. Mało tego, taka kuracja wspiera naturalne procesy gojenia się skóry.

Natalia Klonowska
Natalia Klonowska

Jestem absolwentką filologii polskiej oraz terapii zaburzeń w czytaniu, mówieniu i pisaniu. Ukończyłam warsztaty psychologiczno-pedagogiczne. Ciekawi mnie świat, ludzie, nowinki biotechnologiczne i psychologiczne. Jestem też amatorką zdrowego żywienia. Jak każda kobieta - lubię dbać o siebie. W kosmetykach poszukuję składników naturalnych, nieprzetworzonych i organicznych. Często eksperymentuję i sięgam po nowości kosmetyczne. Chętnie dzielę się efektami moich obserwacji i poszukiwań.

Poprzedni artykuł Ćwiczenia na brzuch po porodzie – kiedy i jak zacząć?
Następny artykuł Ćwiczenia na brzuch po porodzie – kiedy i jak zacząć?
Przeczytaj też
Uroda Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

03.07.2017 0

Opublikowane komentarze dodawane są przez użytkowników w oparciu o ich własne przekonania. Dlatego nie mogą być traktowane jako porada lekarska lub dotycząca stosowania leku. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Polecane produkty